Tassen voor Gambia

Een aantal medewerkers van De Zaak van Ermelo kruipt thuis regelmatig ’s avonds achter de naaimachine om ‘kale’ boodschappentassen van jute of vilt te pimpen tot de meest hippe exemplaren. Ze doen dit vrijwillig, want met de opbrengst van de verkochte tassen wordt Stichting Karamba in Gambia gesteund.

Betere leefomstandigheden
Niesje Last is ‘het opperhoofd’ van het clubje dames. Niesje is namelijk nauw betrokken bij Stichting Karamba, die sinds 2015 mensen in Gambia helpt aan betere leefomstandigheden en een rooskleuriger toekomstperspectief. Klik HIER voor alle informatie over Stichting Karamba en hoeveel er is gerealiseerd in ruim twee jaar.

Exclusief
Sinds eind april dit jaar is het clubje dames begonnen met het pimpen van de boodschappentassen. De verkoop loopt als een trein. “We hebben er al 140 verkocht.” Wie er eentje aanschaft kan verzekerd zijn van de exclusiviteit van de tas, want er is geen eentje hetzelfde. Ook verschillen de tassen qua grootte. Dat maakt dat bepaalde formaten ook als cadeauverpakking kunnen dienen.

Geen broddelwerk
De ‘kale’ tassen zelf worden op de kop getikt bij diverse winkels. Met gebruikte lappen stof die zijn ingeleverd bij De Zaak van Ermelo worden de tassen verfraaid. Vrijwel elke tas wordt ‘ontmanteld’ door de naden los te tornen. Voor de dames is het daardoor makkelijker de stof tussen de naden van de tas te naaien. Een werkwijze die garandeert dat eenmaal gepimpt de tas uitblinkt in kwaliteit, en geen broddelwerk is.

Tot op de draad versleten
Met de opbrengst van de verkoop van de tassen worden de kinderen in het Gambiaanse dorp ToniaTaba onder meer geholpen aan schooluniformen. Volgens Niesje is het een ongeschreven wet dat de kinderen in een uniform naar school gan, om erbij te horen. Niesje: “Zo’n 70 tot 90 kinderen volgen er jaarlijks basisonderwijs. Vaak worden de uniformen tot op de draad versleten. Kinderen groeien uit het schooluniform waarop broertjes of zusjes het gaan dragen.

Tekst en foto van Grietje-Akke de Haas

2017-08-31T15:07:53+00:00 11.8.2017|
X